Het Covid-19 virus heeft dit jaar onze wereld door elkaar geschud. Niet alleen op persoonlijk en sociaal vlak moeten we ons gedrag aanpassen, ook veel bedrijven staan voor nieuwe, onbekende uitdagingen.

Ze moeten met creatieve oplossingen voor de dag komen om hun omzet te behouden: alternatieve diensten aanbieden, aan huis leveren, hun online platform uitbreiden …

Maar ook achter de schermen zijn er vaak veranderingen nodig, bijvoorbeeld om werknemers de kans te geven om productief te kunnen verder werken en tegelijkertijd toch de nodige sociale afstand te bewaren.

Thuiswerken

Een van dé oplossingen, die overigens ook door de overheden heel sterk aanbevolen wordt, is thuiswerken of telewerken.

Vanuit een virologisch standpunt is dit natuurlijk de meest efficiënte maatregel: mensen kunnen in hun kot blijven, zodat het virus geen kans krijgt om zich op de werkvloer te verspreiden.

Bovendien beschikken veel werkgevers niet over de nodige ruimte en/of infrastructuur om al hun werknemers op kantoor te laten werken én de social distance te respecteren.

Tegenwoordig is het overigens gemakkelijk voor collega’s om onderling te communiceren, denk maar aan videoconferenties of allerhande berichten-apps.
Thuis werken lijkt dus de voor de hand liggende keuze.

Toch gaat dit voor bepaalde bedrijven met wat moeilijkheden gepaard.

Vooral ondernemingen die gebruik maken van oudere systemen ondervinden vaak moeite om alle werknemers op een veilige manier te voorzien van alles wat ze nodig hebben. Zo is het vaak een uitdaging om iedereen toegang te geven tot de gegevens op lokale servers, of moeten verschillende (dure) tools plots op veel meer toestellen beschikbaar zijn.

In dit geval is overschakelen op een all-around ERP-systeem, zoals Yerpa, vaak een veel efficiëntere oplossing. Hier worden de meeste nodige tools gebundeld in één handige applicatie, en bovendien is alle info online, in de cloud, beschikbaar.

De cloud

Het ERP-systeem van Yerpa is een volledig cloud-based systeem. Dat is een enorm voordeel wanneer we van thuis moeten werken.

Alle gegevens die nodig zijn om te kunnen werken, worden online bewaard zodat ze overal beschikbaar zijn. Er moeten geen bestanden gekopieerd of doorgegeven worden en geen extra licenties gekocht worden voor een handvol verschillende softwareprogramma’s. Het enige wat je nodig hebt is een werkende computer en een internetverbinding. Zo kan je op elke laptop, desktop of tablet en smartphone, inloggen en verder werken.

Je bent dus niet afhankelijk van VPN-verbindingen, lokale servers, of individuele computers, waarbij een storing het onmogelijk kan maken om verder te werken.

Wanneer je toestel defect is, kan je eenvoudig op een ander apparaat inloggen en verder werken, zonder tijd, werk of data, en dus geld, te verliezen.

Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven vaak aarzelen om over te schakelen op telewerken, is dat ze bezorgd zijn over de bescherming van hun data online. Maar dat is volkomen onterecht! Alle gegevens worden versleuteld en zorgvuldig beveiligd, zodat ze enkel beschikbaar zijn voor het personeel van uw bedrijf. Net doordat er met een cloud-server gewerkt wordt is de beveiliging hiervan altijd up-to-date. Hiervoor werkt Yerpa samen met een externe gespecialiseerde firma die deze taken op zich neemt.

We zien in deze periode veel bedrijven overschakelen op telewerk, velen merken de voordelen ervan en zullen dit ook na de crisis blijven doen. Zelfs wanneer het niet meer hoeft om veiligheidsredenen, zorgt thuiswerken nog steeds voor meer flexibiliteit, minder verkeer op de weg en minder nood aan voorzieningen op kantoor. Het is een stap naar de toekomst!