Iedereen springt mee op de kar

BAT SERVICES WERKT AL TWEE JAAR MET ERP SYSTEEM YERPA


foryouEnergie opwekken uit afval? Enkele decennia geleden klonk het nog als science fiction. Vandaag vinden we het heel gewoon. BAT Services, een ingenieursbedrijf gespecialiseerd in afvalverwerking, is al 15 jaar lang een stabiele speler in een snel veranderende markt. Els Marckx was er bij van in het prille begin en leidt onder meer de administratie in goede banen. “Ik vraag me af waarom we niet eerder naar YERPA zijn overgestapt.”

Els Marckx werkt al tien jaar voor BAT Services. Ze zag het Oost-Vlaamse bedrijf gestaag groeien van nieuwkomer naar vaste waarde. Eerst waren ze maar met drie. Ondertussen werkt er al zeven man.
“BAT Services koopt afval op en verkoopt die vervolgens door aan recyclage bedrijven. We verzorgen ook het transport. Afval kan echt van alles zijn: afval uit de landbouw, afvalwater van fabrieken, maar ook onverkochte voeding uit supermarkten. Onze klanten zetten dat organisch afval om in energie en creëren zo groene stroom.”

Tijd gewonnen

Toen Els twee jaar geleden te veel administratief werk op haar bord kreeg, ging ze op zoek naar een systeem dat haar wat werk uit handen nam. “De workload was hoog, maar we konden geen extra mensen aanwerven. Dus ging ik op zoek naar een andere manier om het werk te verlichten. Omdat ik een oplossing zocht waar iedereen in het bedrijf mee aan de slag kon, kon ik meteen heel wat opties uitsluiten.”

BAT Services werkt al sinds begin 2015 met YERPA. “In het begin was het aanpassen. Het systeem moest volledig worden afgestemd op onze manier van werken. En dat nam wel wat tijd in beslag. Maar kijk nu. We zijn twee jaar verder en ik kan me niet inbeelden dat we met iets anders zouden werken. Nu ik er bij stilsta… Ik weet écht niet meer hoe we de boel hier vroeger draaiende konden houden (lacht).”

Het afvalverwerkend bedrijf kent sindsdien een veel hogere efficiëntie. “Alles hangt aan elkaar vast. Wanneer je een aankoopfactuur zoekt, zie je in één oogopslag ook alle lopende deals van die klant, de contactgegevens, e-mails, … Het is een droom om zo efficiënt te kunnen werken. Zo win je ongelooflijk veel tijd.”

Iedereen op één lijn

Els is trouwens lang niet de enige die zo enthousiast is over het systeem. Ook haar collega’s springen gretig mee op de kar. “Echt iedereen in het bedrijf gebruikt YERPA. Maar niet iedereen gebruikt het op dezelfde manier. De boekhouding, de planning, de verkoop, … iedereen maakt gebruik van andere functies. Het systeem zorgt automatisch dat al die radertjes perfect op elkaar worden afgestemd.”

“Op termijn zou het geweldig zijn mochten ook onze klanten gebruikmaken van YERPA. Wanneer zij alle gegevens invoeren in de cloud, winnen we tijd en kunnen we nog nauwer en efficiënter samenwerken. Maar zo ver zijn we nog niet. Laat ons maar eerst focussen op onze eigen administratie.”bat2