Vroeger hadden we ‘Excellekes’ nodig om de zaak draaiende te houden.

FRUPECO KIEST VOOR ERP SYSTEEM YERPA

productionHet begon in 1960. Marc Lammertyn plantte enkele appel- en perenbomen in Lendelede. Nu, bijna 60 jaar later, staan zonen Wim en Bart aan het hoofd van Frupeco, de Fruit Peeling Company met een jaaromzet van ruim 7 miljoen euro. En het West-Vlaams bedrijf blijft groeien. Maar hoe houd je als zaakvoerder die groei onder controle?

Wim Lammertyn loopt er ontspannen bij terwijl er de volgende dag een nieuwe productielijn wordt geïnstalleerd. Je zou voor minder gestresseerd zijn maar de zaakvoerder van Frupeco lijkt er gerust op, net als over de toekomst van het bedrijf.

“We zitten de laatste jaren in een redelijk stabiele markt. Toch slagen wij erin elk jaar te blijven groeien. Dat komt vooral door onze creatieve innovaties gekoppeld aan de juiste investering op het juiste moment. Zo zijn we op de trein van de fruitsalades gesprongen en dat gezonde voeding in de lift zit, speelt ook in ons voordeel. Naast de retail geven we ook bedrijven en scholen pasklare antwoorden op de stijgende vraag naar gezonde producten met onze fruitsalades en fruitautomaten. En met FruitYou hebben we al een behoorlijke naamsbekendheid bij het publiek opgebouwd.”

De levensader

Frupeco werkt sinds kort met het ERP systeem YERPA. Wim Lammertyn noemt het nu al de levensader van het bedrijf. “Wanneer je de ambitie hebt om te blijven groeien dan moet je als zaakvoerder een deel van je verantwoordelijk kunnen afstaan. Maar als je met een goed ERP systeem toch de controle kunt behouden dan wordt die keuze wel heel gemakkelijk.”

“Dan moet je als zaakvoerder een deel van je verantwoordelijkheid kunnen afstaan”

“Hoe we het vroeger deden? We werkten met op maat gemaakte software om de inkomende goederen te traceren en voor het invoeren van leveringsbonnen en facturen. Maar het systeem was niet perfect, we hadden nog te veel ‘excellekes’ nodig om de zaak draaiende te houden. Toen het systeem crashte, zochten we snel naar een nieuw ERP systeem. Zo leerden we YERPA kennen.”

Frupeco2Frupeco is een intens gebruiker van YERPA geworden en wil het volledige ERP systeem zo snel mogelijk implementeren, nog voor het einde van het jaar. “Dan hebben we een controletool voor het hele bedrijf en wordt het systeem de levensader van Frupeco. Externen zullen makkelijker toegang krijgen tot het systeem. Ik behoud de volledige controle en kan ook de commerciële communicatie perfect opvolgen.” Het fruitverwerkend bedrijf gebruikt YERPA optimaal. “We traceren de goederen van grondstof naar eindproduct en maken er een perfecte prijscalculatie van de goederen mee. Dat moet ook wel want de prijs van het fruit fluctueert dagelijks. Nu zien we in één oogopslag wat onze marges zijn, op elk moment. Naast de opvolging aan inkomende zijde kunnen we nu ook duidelijke offertes opstellen en de etikettering volledig laten aansturen. Recent hebben we ook een tijdsregistratie voor het personeel in het systeem ingevoerd.”

Snel terugverdiend

Wim Lammertyn ziet nog meer voordelen. “Het is online, in de cloud. Ik hoef geen back-ups meer te maken, niet te investeren in servers. Alles wat ik nodig heb is een internetaansluiting. Op elke plek heb ik toegang tot het systeem. YERPA is ook een tool die meegroeit met je bedrijf. In het begin is het natuurlijk een investering, hoewel ik het niet duur vind: de instapprijs is laag. Je moet er bij de opstart natuurlijk wel wat tijd aan spenderen. Maar al snel begin je de voordelen te voelen en op korte termijn heb je de investering al ruimschoots terugverdiend.”

Frupeco3