Ik was bang dat de overstap moeizaam zou verlopen

RECYFOOD MAAKT BINNENKORT DE OVERSTAP NAAR YERPA

waste

Bruikbare stoffen uit bedorven voeding halen om er vervolgens groene energie van te maken? Recyfood is erin gespecialiseerd. Viona Boesmans werkt al vijf jaar bij het afvalverwerkingsbedrijf uit Lummen. Ze zag de technologie verbeteren en de capaciteit van het bedrijf vergroten. Net als de administratieve rompslomp. “We moesten het papierwerk dringend efficiënter organiseren.”

 

Wanneer we Viona Boesmans opbellen, is ze meteen enthousiast. Ze wil ons maar wat graag over de overstap naar YERPA vertellen. “Momenteel zitten we nog in volle opstartfase. Maar over twee weken moeten we volledig operationeel zijn. Ik kijk echt uit naar het moment waarop het systeem helemaal op punt staat.”

Viona had al langer het gevoel dat de administratie van Recyfood efficiënter georganiseerd kon worden. Toch nam ze eerst een afwachtende houding aan. “Vroeger werkten we met een ander ERP systeem. Dat werd eigenlijk nooit in vraag gesteld, ook al paste het niet 100% bij wat we deden. Er waren altijd veel handelingen nodig vooraleer we een transactie konden afwerken. Dat is natuurlijk de bedoeling niet. Maar ja, wat je kent, dat gooi je niet zomaar overboord, hé.”

Een ERP-systeem op maat

Het eerste gesprek met YERPA herinnert Viona zich nog alsof het gisteren was. “Ze kwamen tot hier om uit te leggen dat ze eerst uitgebreid willen analyseren hoe we bij Recyfood werken: hoeveel werknemers er zijn via welke processen we werken, …. Pas daarna ontwikkelen ze een ERP systeem op maat. Die persoonlijke aanpak sprak mij wel aan. Ik zei dat ik er even over ging nadenken.”

Niet veel later belde Viona al terug. “Samen brachten we onze manier van werken in kaart: de klanten, de leveranciers, de prijzen, de producten, de facturen, …Nog geen maand later kreeg ik nieuws. Het ERP systeem op maat van Recyfood was klaar. Wat was ik nieuwsgierig!”

In het begin was het wennen. Gelukkig volgde YERPA alles van dichtbij op. “Ze kwamen ons uitleggen hoe we met het systeem moesten werken: een factuur opstellen, een bestelling maken,… Al snel voelde alles logisch en vertrouwd aan. Na de testfase hadden we nog een aantal opmerkingen, maar die waren snel van de baan.”

Snel gebruiksklaar

En hoe staat Recyfood er vandaag voor? “Vandaag werken we met het oude systeem en YERPA naast elkaar. Uit noodzaak. Bepaalde lopende projecten handelen we liever nog in het oude systeem af. Het plan is om over twee weken definitief over te schakelen naar YERPA. Heel erg spannend allemaal.”

Viona kijkt met een warm gevoel terug op de samenwerking met YERPA. “In het begin was ik bang dat de overstap moeizaam zou verlopen. Niet iedereen staat namelijk te springen om z’n manier van werken aan te passen. Maar kijk, we zijn nu twee maand later en allle collega’s weken al vlot met het nieuwe systeem.”