Wat is een ERP-systeem precies?

Een ERP-systeem (staat voor Enterprise Resource Planning) staat voor een softwarepakket die bedrijven helpt om efficienter te kunnen werken. Het is een systeem dat ervoor zorgt dat de informatie van verschillende afdelingen aan elkaar wordt gekoppeld, waardoor het makkelijker is om samen te werken en alle informatie te delen die verschillende afdelingen nodig hebben op optimaal te kunnen functioneren. Alle informatie binnen het bedrijf is vaak binnen het ERP-systeem terug te vinden.

Wat zijn de voordelen van een ERP-pakket?

Zoals we hiervoor reeds beschreven zijn de voordelen van een ERP-pakket op verschillende niveaus merkbaar. Door data en gegevens op een centraal systeem bij te houden zorgt een bedrijf ervoor dat verschillende diensten en afdelingen data op een eenvoudige manier uit het ERP-pakket kunnen halen. Door met een ERP-oplossing te werken zorgt een bedrijf ook voor een centraal beheer van bedrijfsdata, zo kan er geen wildgroei van dubbele data en rapporten ontstaan. Door een centrale ERP-oplossing te gebruiken zorg je er ook voor dat binnen het bedrijf alle gegevens op één plek te vinden zijn, dit is voor iedereen vlot werken.

Hoe kan een ERP-systeem mijn bedrijf helpen?

Een ERP-pakket zorgt naast het centraliseren van data ook voor een automatisatie.

Door een bepaalde manier van werken te introduceren kan je meer procesmatig gaan werken. Dit helpt de verschillende diensten binnen het bedrijf om beter samen te werken en de administratieve last van bepaalde handelingen te verminderen. Een ERP-systeem zorgt ook voor digitalisering van documenten, facturen en bestellingen worden ook digitaal opgeslagen, dit zorgt voor minder papieren documenten.

Voor wie is een ERP-pakket geschikt?

Vroeger werd er vaak vanuit gegaan dat een ERP-oplossing enkel voor grote bedrijven geschikt was. Dit is zeker niet het geval, veel KMO’s zijn ook geholpen met een ERP-systeem. Ook bij hen zorgt een ERP-pakket voor een zekere automatisatie en duidelijkheid in de bedrijfsprocessen. De administratie kan gedigitaliseerd worden en bijgevolg sneller opgevolgd worden. Kortom, een ERP-systeem kan zowel grote als kleine bedrijven enorm vooruit helpen in hun groei en werking.